Perşembe, Mart 30, 2023
No menu items!
Ana SayfaGenelUyku Bozuklukları ve Uyku Bozukluğu Tedavisi

Uyku Bozuklukları ve Uyku Bozukluğu Tedavisi

Uyku Bozuklukları ve Uyku Bozukluğu Tedavisi

Yaşanılan en yaygın sorunlardan biri olan uyku bozuklukları, insanın yaşamını ciddi düzeyde zorlamaktadır. Uykusu iyi olmayan bir insanın, diğer psikolojik sorunlarla mücadele etme şansı daha da artmaktadır. Sebebi uyku bozukluklarının insana mental olarak yorgun hissettirmesidir. Uykusuz kalan bir insanın kendini mutsuz ve yorgun hissetme ihtimali çok daha yüksektir. Anksiyete bozukluklarında ya da duygu durum bozukluklarında danışandan anemnez alırken ilk sorduğumuz sorulardan bir tanesi uykusunun nasıl olduğu ile ilgilidir. Tedavi edilmemesi halinde, uzun vadede daha çok soruna neden olabilmektedir.

Geceleri geç saatlere kadar uyuyamayan, uykusu çok olduğu halde yattıktan sonra uykuya geçişi uzun süren ve uykusu kesik kesik olup saatte bir ya da iki saatte bir şeklinde sürekli olarak uyunan, gündüzleri yorgun hissedip uyumak isteyen, şekerleme uykuları uzun süren kişiler uyku bozukluğundan muzdariptir. Buna ek olarak farklı semptomlar da eklenebilir. Uyku bozuklukları dolayısıyla kişi fiziksel ya da psikolojik kökenli pek çok hastalıkla mücadele edebilmektedir. Dolayısıyla ertelemeden tedavi olmak ve uyku bozukluğu çözümü için bir uzmandan yardım almakta fayda vardır.

Uyku Bozukluğu Nedir

Uyku bozukluğu nedir sorusu çok sık sorulan sorulardan bir tanesidir. Sebebi uyku bozukluğunun uykusuzluk ile karıştırılmasıdır. Öncelikle 4 saati geçen uykularda, kişinin bile isteye uykusuz kalması ya da kendiliğinden uyanması uyku sorunu değildir. Kendiliğinden uyunma durumlarının en az 15 gündür devam ediyor olması gerekmektedir. Kişi kendini az uykuya alıştırmışsa ve bu yüzden erkenden uyuyorsa, buna uyku sorunu demek de doğru olmayacaktır.

Uyku bozukluğunu daha net aktarmak gerekirse, kesik uykular, uykuya geçişte zorlanma, uykuya geçişte bir ses arama, karanlık ortamda uyumakta zorlanma ya da uyuyamama, geç saatlere kadar uyuyamama, günde 4 saatten fazla uyuyamama gibi semptomlardan söz edilebilir. Buna ek olarak çok fazla uyumanın da bir uyku sorunu olduğunu unutmamak gerekir. Kişi günde 10-11 saati geçen uykular yapıyor, gündüz bu uykuyu destekliyorsa, halsizlik gibi belirtiler hasta olmadıkları halde dahi mevcutsa, uyku sorunu yaşıyor demektir. Farklı türleri olan bu bozukluk, kişinin yaşam kalitesini düşürür ve özellikle hayat verimliliğini ciddi düzeyde azaltır.

ayrıca bkz: Uyurgezerlik Nedir ve Nasıl Oluşur

 

Uyku Bozukluğu Türleri Nedir

Kişinin daha önce belki de adını dahi duymadığı çeşitli uyku sorunları mevcuttur.

  • Uykusuzluk (insomnia): Uykuya dalamama, kesik kesik uyku uyuma, geç saatlere kadar uyuyamama, az uykuya maruz kalma ile karakterizedir.
  • Aşırı Uykululuk (hipersomnia): Günde 8 saat olması gereken uyku süresini aşırı aşmak ya da uzun gündüz uykuları yapmak ile karakterizedir.
  • Huzursuz Bacak Sendromu: Uyurken ya da istiharat halindeyken kişinin sürekli bacağını hareket ettirme ihtiyacı ile karakterize bir bozukluktur. Uykuya geçişi zorlaştırır ve zaman zaman uykuların bölünmesine neden olarak kişiyi uykusundan uyandırır.
  • Rüya Sıkıntı Bozukluğu: Kişinin sürekli korkunç rüyalar görmesi ve korkuyla uyanması ile karakterizedir. Uzun vadede kişinin yine korkunç rüya görmekten korkup geç uyuması ile uyku kalitesini ve yaşam verimliliğini ciddi düzeyde etkilemektedir.
  • Uyurgezerlik: Genellikle çocuklarda meydana gelen bu sorun, kişinin uyku halinde gezmesi ile karakterizedir.
  • Uyku felci: Halk arasında karabasan olarak adlandırılan bu durum, kişinin zihnen uyanması ancak bedenini bir türlü hareket ettirememesi ile karakterizedir.

Uyku Bozukluğu Neden Meydana Gelir

Uyku bozukluğu olumsuz yaşam olayları, travmatik durumlar, uzun süre strese maruz kalma, olumsuz çocukluk deneyimleri, kişinin gündüz uykularına kendini alıştırması, aşırı kahve içmesi gibi nedenler dolayısıyla meydana gelebilmektedir.

Uyku Bozukluğu Tedavisi

Uyku bozukluğu tedavisi için bir psikolog ya da psikiyatri uzmanına başvurmak gerekir. Psikolog çeşitli ödevler ve travmatik durumların aşılması ile uyku sorunlarını çözebilir. Ancak tedavi uzun süre işe yaramamışsa ve daha kat edilmesi gereken uzun bir yol varsa, ilaç tedavisi ile uyku düzene alınabilir.

BENZER YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

POPÜLER YAZILAR