Küçük delikler, tümsekler veya desen kümelerinden iğrenme veya korku, tripofobi nedir sorusunun cevabı olarak bilinir. İnsanlar bu tür şeylerle karşılaştıklarında tiksinmiş veya korkmuş hissederler. Tohum kabukları veya birinin gözeneklerinin yakından çekilmiş fotoğrafı, bir korku tepkisine yol açabilecek öğelere örnektir.
Tripofobinin gerçek bir durum olup olmadığı araştırmacılar arasında bir çekişme noktasıdır. O yüzden genelde tripofobi belirtileri ve tripofobi tedavisi kişiden kişiye değişiklik göstermiştir.
Yazı Başlıkları
Tripofobi Nedir?
Tripofobi, yaygın olarak “delik korkusu” olarak adlandırılır, ancak aynı zamanda tümseklerin veya diğer yakından gruplandırılmış kalıpların da geçerli olacağına dikkat edilmelidir. Tripofobi belirtileri arasında yoğun korku, mide bulantısı, kaşıntı, terleme, titreme ve hatta nesneleri gördüklerinde panik ataklar sayılabilir.
Korku en yaygın semptomlardan biridir, ancak iğrenme sıklıkla insanların bu fobiye sahip olduklarında deneyimledikleri baskın duygu olarak tanımlanır. Tripofobi ayrıca güçlü bir görsel bileşen ile karakterizedir. İnternette veya basılı olarak fotoğrafları görmek, tiksinme veya endişe duymanız için yeterlidir.
Bir vaka çalışması, tripofobinin çeşitli şekillerde nasıl ortaya çıkabileceğini göstermektedir. 12 yaşında bir kız çocuğu olan hasta, delikler veya noktalarla kaplı yüzeylere ve nesnelere temas ettiğinde huzursuz hissediyordu. Korkusunu ifade eden bir resim çizmesi istendiğinde, bir parça kağıda tekrar tekrar kümelenmiş, küresel noktalardan oluşan bir desen çizdi.
Tripofobi ve tripofobi belirtileri yayıngılığı net olarak bilinmemekle birlikte, bazı araştırmalar bunun nispeten sık olduğunu öne sürüyor. Bir dergide yayınlanan 2015 tarihli bir araştırmaya göre, bir nilüfer tohumu kabuğu görüntüsüne bakarken, katılımcıların %17’si tiksinti duydu veya rahatsız hissetti.
Tripofobi Belirtileri
Çeşitli şeyler ve kalıplar tripofobiye neden olabilir. Örneğin nilüfer tohumları, petekler ve narlardaki büyük, kümelenmiş delikler paniğe ve endişeye neden olabilir.
İğrenme ayrıca böcek gözleri, deniz süngerleri, mercan resifleri ve bir yüzeyde yoğunlaşma ile tetiklenebilir. Deliklerden korkan insanlar, baloncuklu naylon veya grafik tasarımlar gibi delik içeriyormuş gibi görünen insan yapımı nesneler tarafından uyarılabilir.
Her korkuya psikolojik ve otonom sinir sistemi reaksiyonu eşlik eder. Aşırı duygular fiziksel belirtiler üretir ve bunun tersi de geçerlidir, bu nedenle bu tepkiler kişinin olumsuz deneyimini fazlasıyla hızlandırır.
Aşağıdaki fiziksel ve psikolojik tripofobi belirtileri maddelerinin bir kısmı veya tamamı, tripofobi nedir sorunuza örnek olarak cevap vereceği için daha iyi anlamanızı sağlayacaktır:
- Anksiyete atakları,
- Terlemek,
- Titremek,
- Sıcak basması,
- Solunum problemleri,
- Boğuluyor gibi hissetmek,
- Hızlı bir kalp atışı,
- Göğüste ağrı,
- Mide bulantısı,
- Baş dönmesi ve baş ağrısı,
- Baygınlık,
- Uyuşma,
- Bilinç bulanıklığı,
Tripofobi olan kişiler, semptomlarına neden olan ve belirli durumlarda ameliyat olmalarını zorlaştırabilecek şeylerden veya deneyimlerden kaçınmayı tercih ederler.

ayrıca bkz: Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?
Tripofobi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Herhangi bir spesifik tedavinin bu hastalığın tedavisinde özellikle etkili olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Öte yandan, belirli fobiler ve duygudurum bozuklukları için terapilerin birçoğunun semptomları azaltmada etkili olması muhtemeldir.
Bilişsel Davranışçı Terapi
Tripofobiye katkıda bulunabilecek temel fikir ve davranışları değiştirmek için bir terapistle çalışıp tripofobi tedavisi almak gerekir. Bir tripofobi tedavisi olan bilişsel davranışçı terapi fazlasıyla yaygındır. Bu tripofobi tedavisi, gerçekçi olmayan düşünceler hakkında konuşmayı, onları daha gerçekçi olanlarla değiştirmeyi ve ardından davranışsal ayarlamalar yapmayı gerektirebilir. Bilişsel davranışçı terapi, kişinin tepkilerini azaltmak için yavaş yavaş korktuğu nesnelere veya koşullara maruz kalmasını da gerektirebilir.
İnsanlar bazen korktuğu nesnenin doğası gereği tehlikeli veya tehditkar olduğunu varsayarlar, bu da tripofobi belirtileri yaşamalarının nedenlerinden biridir. Kaygılarının kaynağıyla yüz yüze gelir gelmez olumsuz otomatik düşüncelere kapılırlar.
Maruz bırakma terapisi, zamanla korku semptomlarını azaltma umuduyla bir kişiyi yavaş yavaş korku nesnesine maruz bırakmayı içeren bir tür bilişsel davranışçı tripofobi tedavisidir. Bu prosedür normalde aşamalı olarak gerçekleştirilir. Kişi, korktuğu şeyi tasavvur etmekle başlayıp, sonra korku öğesinin fotoğraflarına bakmak ve son olarak endişesinin kaynağına yakın olmak, hatta ona dokunmak bile kaygısını azaltabilir.
Tripofobi örneğinde, tripofobi belirtileri yaşayan bir kişi gözlerini kapatarak ve korktuğu nesneleri detaylı bir şekilde hayal ederek başlayabilir. Semptomlar kaybolmaya başlayana kadar bunun üzerinde çalışmaya devam etmelidirler. nesneyi bir tepki vermeden hayal edebildiğinde, genellikle semptomlara neden olan bir nesnenin fotoğrafına bakmayı içeren bir sonraki adıma geçebileceklerdir.