Cuma, Mart 31, 2023
No menu items!
Ana SayfaÇocukTırnak Yeme Nedenleri ve Tedavisi

Tırnak Yeme Nedenleri ve Tedavisi

Hem çocukların hem de yetişkinlerin ciddi sorunlarından biri olan tırnak yeme, günümüzde bir hastalık olarak adlandırılmaktadır. Pek çok kişinin tırnaklarında sorunlar oluşmasına neden olan, ilerleyen süreçlerde çeşitli rahatsız durumları da beraberinde getiren tırnak yeme, oldukça sıkıntılı bir durumdur. Kişi tırnak yemesi dolayısıyla sosyal yaşamında çeşitli sorunlar yaşar. Ellerini sürekli gizleme ihtiyacı hisseder ve özgüven problemleri de ortaya çıkar. Genellikle çocuklukta başlayan bu durum, ilerleyen süreçlerde de devam etmektedir. Bazen çocukluk döneminde unutulur gider ancak bazen de ergenlikte ve yetişkinlikte de devam eder.

Kişiler yaşanan bu durumla ilgili olarak çok sık “tırnak yeme nedir? Nasıl tedavi edilir” şeklindeki sorularına yanıtlar aramaktadır. Kontrol edilmesi zor bir durum olması, özellikle kadınların tırnakları konusunda rahatsız etmesine sebebiyet vermektedir. Pek çok nedene dayanabilen bu rahatsızlık, ancak doğru tedavi ile ortadan kalkmaktadır. Kişiler daha özgüvenli bir yaşam sürmek ve bu sorunu komple ortadan kaldırmak için, mutlaka bir uzmandan yardım almalıdır.

İnsan Neden Tırnak Yer?

İnsanın tırnak yemesinin altında pek çok neden yatmaktadır. Kişi alışkanlık haline getirmese, hatta çok düzgün tırnaklara sahip olsa da, zaman zaman kendini tırnak yerken bulabilmektedir. Tırnakların geç uzamasına neden olan bu durum, tırnak kesmeyi dahi insanın hayatından çıkarabilmektedir. Tırnak yemenin genellikle yaşanılan stres ya da kaygının getirdiği bir durum olduğuna değinmekte fayda vardır. Kişi sınav veya sunum öncesinde ya da ertesi gün heyecanlanacağı bir durum oluşacaksa, kendini tırnak yerken bulabilir. Bir saatten sonra bağımlılık haline gelebilen bu durum, tırnak yemekten kurtulmayı da güçleştirecektir.

İnsanın tırnak yemesinin altında, dinamik açıdan bakıldığında, genellikle kaygı problemleri vardır. Güvenli bağlanma oluşturamamış çocuklar, tırnak yemeyle ilgili çeşitli sorunlar yaşamaktadır. Anne baba çatışmalarına çok sık maruz kalmış çocuklar, ya da annesinin babasını terk etme tehditlerine maruz kalmış çocuklarda daha çok oluştuğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra bazen çocuklar sırf annesi ya da babası çalışıp onu bıraktığı için, ya da sütten yanlış kesildiği için de tırnak yiyebilir. Tırnak yemeyi tek bir nedene bağlamak doğru olmayacaktır, kişinin sürecini takip etmek ve en doğru anemnezi ondan almak gerekmektedir.

Tırnak Yeme Nedenleri ve Tedavisi
Tırnak Yeme Nedenleri ve Tedavisi

ayrıca bkz: Oyun Tedavisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Tırnak Yeme Tedavisi

Tırnak yeme tedavisi için kişinin iyi bir anemnezini almak ve hangi terapi ekolünün onun için daha iyi olacağını belirlemek gerekir. Günümüzde ya da geçmişte, hangi nedenin tırnak yemeye neden olduğunu belirlemek ve kişiyi bu konuda rahatlatmak önemlidir. Dinamik giden terapi ekollerinde, süreç çok daha uzun ancak etkili olabilir. Nedeni belirlemek uzun sürdüğünden, çözüm oluşturmak da zordur. Ancak bilişsel davranışçı terapi gibi ekollerin söz konusu olması halinde, tırnak yeme problemi daha kısa sürede çözülebilmektedir. Bu tamamen terapistin yetkinliği ve kişinin uygun olduğu ekole göre değişiklik göstermektedir.

Tırnak yeme tedavisi kapsamında kişinin sabırlı olmasında da fayda vardır. Çünkü bazı terapi ekollerinde çeşitli ödevlerle tırnak yeme davranışı yavaş yavaş kısıtlanacaktır. Tırnak yemek sosyal hayatı etkileyen ve kişinin yaşam verimliliğini düşürebilen bir problemdir. Dolayısıyla kişilerin bu sorundan bir an önce kurtulmak üzere çalışmalarda bulunmalarında fayda olacaktır. Aksi takdirde ilerleyen süreçlerde tırnaklar çok daha kötü bir hal alabilir. Tırnakların da günümüz yaşamında presentable anlamında büyük bir öneme sahip olduğunun unutulmaması gerekmektedir. Özellikle kadınları rahatsız edebilen bu durumdan kurtulmak için tedavi olmak şarttır, evde denen yöntemlerle aşılması zor bir problem olduğunun altını çizmek gerekir.

Önceki İçerikPsikolojik Testler
Sonraki İçerikUyku Bozuklukları
BENZER YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

POPÜLER YAZILAR