Perşembe, Mart 30, 2023
No menu items!
Ana SayfaGenelPsikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Nedir?

Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Nedir?

Uyuşma; duyu ve hislerde ortaya çıkan bir değişikliktir. Batma, karıncalanma gibi hisler yaratan uyuşma; oluştuğu bölgede anlık his kaybı yaşanmasına sebep olabilir. Uyuşma, vücudun herhangi bir bölgesinde hissedilen bir durum olması sebebiyle, psikolojik uyuşma değil fiziksel uyuşma olarak nitelendirilir fakat psikolojik sebeplerle ortaya çıkması da olasıdır. Uyuşukluk genel olarak; kol ve bacakta karıncalanma, elde karıncalanma olarak kendini gösterir fakat yüzde, kafada ve vücudun diğer bütün bölgelerinde de ortaya çıkabilir. Uyuşmaların psikolojik mi yoksa fiziksel sebeplerle mi ortaya çıktığı araştırılmalı, ona göre hareket edilmelidir. Kaygı, korku, stres, panik atak gibi durumlarda vücut uyuşma tepkisi gösterebilir. Bu uyuşmaların sebebi fiziksel değil, tamamen psikolojiktir. Psikolojik uyuşma hissi; kişilerin yoğun stresle boğuştuğu, kaygılarının yüksek olduğu dönemlerde gözlemlenebilir.

Uyuşma ve Karıncalanma Hissi Psikolojik Olabilir mi?

Karıncalanma ve uyuşma hissi psikolojik olabilir fakat altında fiziksel sebepler yatma ihtimali de mevcuttur. Bu nedenle ilk olarak uyuşmanın fiziksel bir sebebi olup olmadığı araştırılmalıdır. Stres altındaki kişilerde, sıklıkla uyuşma ve karıncalanma durumları gözlemlenebilir. Psikoloji, bedenimizde değişimler yaratabilecek kadar güçlüdür. Psikolojik uyuşma ve karıncalanmalar, psikolojik sorunların kendini belli etme yolu olarak düşünülebilir. Eğer vücuttaki uyuşmalar yoğun stres ve kaygı durumlarında ortaya çıkıyorsa sebebi yüksek ihtimalle psikolojiktir. Bu durum kişinin hayatını olumsuz yönde etkiliyor ve günlük işleyişte problemler ortaya çıkıyorsa kişinin bir ruh sağlığı uzmanıyla görüşmesinde fayda vardır.

Uyuşma ve Karıncalanmanın Psikolojik Belirti Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Vücutta yaşanan uyuşma ve karıncalanma hissi sıklıkla yaşanarak kişiyi rahatsız ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurmalıdır. Kişinin fiziksel muayenesi tamamlandıktan sonra herhangi bir probleme rastlanmadı ise uyuşmanın psikolojik nedenleri araştırılır. Kişinin yaşadığı uyuşma ve karıncalanma hissi genellikle stres altındayken, kaygı düzeyi yüksekken veya korktuğu zamanlarda meydana geliyorsa bu durumun psikolojik olarak ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Uyuşma ve karıncalanma hissinin altında herhangi bir fiziksel sebep yoksa psikolojik sebepleri mutlaka incelenmelidir.

Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Nedir?

Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Hissi Ne Kadar Sürer?

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma, vücudun birçok bölgesinde meydana gelebilir. Karıncalanma hissi genellikle bacakta karıncalanma ve elde karıncalanma olarak kendini gösterse de yüz ve kafa bölgelerinde de ortaya çıkabilir. Psikolojik nedenlerle ortaya çıkan uyuşmaların süresi, kişinin yaşadığı probleme bağlı olarak değişiklik gösterir. Karıncalanma hissi yalnızca kaygı ve stres altındayken ortaya çıkıyorsa kaygı düzeyi azalana kadar bu durum devam edebilir. Uyuşma hissinin ne kadar süreceği kişinin durumuna, stresle baş edebilme düzeyine, probleminin büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Uyuşma hissi bazı kişilerde anlık olarak gerçekleşip ortadan kalkarken, bazı kişilerde çok daha uzun süre devam edebilir. Panik atak durumlarında uyuşma hissi daha uzun sürebilir fakat kriz anı bittikten sonra bu his de kaybolur. 

Uyuşma ve Karıncalanma Hissinin Psikolojik Nedenleri Neler Olabilir?

Uyuşma ve karıncalanma hissinin psikolojik nedenleri genel olarak stres ve kaygıdır fakat başka nedenlerle de ortaya çıkabilir. Kişide uyuşma ve karıncalanmaya sebep olabilecek durumlar: 

  • Yoğun stres
  • Kaygı düzeyindeki artış
  • Panik atak
  • Korku
  • Uzun süreli uykusuzluk
  • Travma sonrası stres bozuklukları

Uyuşma ve Karıncalanma Hissi Nasıl Tedavi Edilir?

Uyuşma ve karıncalanmanın tedavi sürecinde buna neden olan etkenin belirlenmesi oldukça önemlidir. Uyuşma hissinin altında fiziksel bir sebep olup olmadığı detaylı bir muayeneyle araştırılmalıdır. Eğer durum fiziksel sebeplerle ortaya çıkmıyorsa psikolojik nedenleri araştırılmalıdır. Kişi, hangi durumlarda uyuşma yaşadığını iyice gözlemlemeli ve bir ruh sağlığı uzmanına başvurarak uyuşma sebeplerini tespit etmelidir. Uyuşmanın sebepleri tespit edildikten sonra uzman tavsiyesiyle soruna yönelik bir tedavi programı belirlenmeli, sorun ortadan kalkana kadar destek almaya devam edilmelidir.

 

BENZER YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

POPÜLER YAZILAR