Cuma, Mart 31, 2023
No menu items!
Ana SayfaKaygıPsikoloğa Gitmeli Miyim? Psikolog Nedir?

Psikoloğa Gitmeli Miyim? Psikolog Nedir?

İnsanlar fiziksel herhangi bir problem ile karşılaştıkları zaman ilk tercihleri doktorlara başvurmak olur. Rahatsız edici konularda bu şekilde doğru kişilerden yardım alarak sorun ortada kalkar. Fakat karşılaşılan sorun fiziksel değil de psikolojik bir sorun ise psikoloğa gitmeli miyim? Soruları çok fazla insanların aklını kurcalamaktadır. Psikolojik rahatsızlıklardan ilk adımı atmak insana için zor olabilir.

Psikoloğa Gitmeli Miyim?

Psikoloji gitmenin en önemli engellerinden bazıları, yaşanılan olumsuz duyguların, düşüncelerin bir zaman sonra kendi kendine geçeceğini düşünülmesi psikoloğa gitmenin önündeki engellerdendir. Hayattaki bazı durumlar insanın psikolojisi üzerinde derin bir etkiye sahipken psikoloğun bu kadar ertelenmesi, önemsiz görülmesi son derece yanlış bir davranıştır. Fiziksel sağlık ne kadar önemli ise psikolojik sağlıkta çok önemlidir.

Psikoloğa gitmek ile ilgili ön yargılar devam etmektedir. Son zamanlarda bu ön yargının yavaş da olsa kırıldığı gözlemlenmektedir. Psikoloğa daha çok ciddi psikolojik problemler çekenler gitmektedir. Fakat aynı zaman da psikologlar, insanlar herhangi bir problemle başa çıkamadığında, durumu nasıl idare edeceklerini bilemediklerinde de yardımcı olurlar.

Sadece geçmişte yaşanılan bir takın problemler için gidilmez. Aynı zamanda gelecekte yaşanılacak kaygılar içinde psikoloğa gidilebilir. Bunların yanında ilişkisinde problem yaşayıp, ilişkisini daha da güçlendirmek isteyen kişiler, bazı soru işaretlerini gidermek isteyen kişilerde psikoloğa gitmelidir. Kaygı, stres ve sorunlar her insanın hayatında bir dönem olmuş kaçınılması mümkün olmayan durumlardır.

Normal bir şekilde yaşanılan sinir, öfke, coşku, kaygı gibi durumlarda psikoloğa gidilmesi gerekmez. Fakat bu durumlar aşırı derecede sorun yaşatıyorsa mutlaka psikoloğa gitmeniz gerekir. Yaşanılan olumsuz durumlar hem kişiye hem de kişinin çevresine zarar vermeye başlamışsa psikolojik desteğin zamanı gelmiş demektir.

En çok psikoloğa gidilmesi gereken durumlar arasında uyku düzeninde ciddi değişiklikler, sürekli devam eden kaygı ve korkular, yeme alışkanlığındaki değişimler, kaygı ve korkunun günlük hayatı olumsuz etkilemesi vardır. Bu sorunların üstesinden en doğru şekilde psikolog yarısı ile gelinir. Bu gibi duruları yaşıyorsanız psikoloğa gitmeyi ertelememeniz gerekir. Ertelenmesi halimde ileride daha büyük problemler yaşanabilir.

Psikologa Gitmeli Miyim? Psikolog Nedir?
Psikologa Gitmeli Miyim? Psikolog Nedir?

Psikolog Nedir?

Psikolog kelime anlamı ile ruh bilimci anlamına gelir. Psikologlar, gurup ya da bireylerin hareketlerini, davranışlarını inceler. Öğrendiği bilgiler eşliğinde durumu açıklar ve çözüm üretir. Psikologlar hastane, adliye, fabrika, adli tıp, cezaevi ve klinik gibi farklı yerlerde çalışabilir. Peki psikolog nedir? Görev ve sorumlulukları nelerdir?

  • Psikologlara sadece danışanlarını dinlemez aynı zamanda onlara çözüm yolu sunarlar. Danışmanların davranışlarını incelerler.
  • Sertifikasını aldığı testleri ve aldığı eğitimi uygularlar.
  • Psikolojik bazı değerlendirmeler yaparlar.
  • Neden ve sonuç ilişkisi kurarlar.
  • Güdüleri, dürtüleri ve davranışları incelerler.
  • Görevlendirildikleri yerlerde psikolojik destek verirler.

Bütün bunlar psikologların görev ve sorumluluklarını içerir. Psikolog olup bu görev ve sorumlulukları yerine getirebilmek için üniversitelerin psikoloji bölümlerinden mezun olmak gerekir Psikolojinin ana dallarından birine yüksek lisans yaparak uzman psikolog da olunabilir.

Bir psikoloğa yüksek göz kabiliyeti, sürekli kendini geliştirmesi, yüksek konsantrasyona sahip olması, yeni gelişen teknik ve testleri takip etmesi, sürekli olarak kendisini geliştirmesi gerekir.

Psikolog ve Psikiyatr Arasında Ki Fark

İnsanlar tarafından psikolog ve psikiyatr arasında ki fark her zaman merak edilmiştir. Bu her iki uzman, ruh hastalıkları ve sağlığı alanında çalışmalar sürdürmektedir. Bu durum her iki uzmanlık alanının karşılaştırılmasına neden olmuştur. Psikiyatr ve psikolog arasındaki en önemli temel farklardan biri aldıkları eğitimlerdir. Psikiyatr tıp fakültesinde eğitim alarak, tıp fakültesinde mezun olur. Psikiyatrlar TUS sınavına girerek gereken puanı alıp psikiyatri alanında uzmanlıklarını yaparlar. Psikiyatri alanında uzmanlardan uzman doktorlara Psikiyatr denir. Psikologlar ise psikoloji bölümünde lisans eğitimlerini tamamlar. Mezun olduklarında da yüksek lisan yapıp uzman olurlar.

Psikiyatrlar ilaç tedavisi eğitimlerini tıp fakültesine alır. Tedavilerinde ilaç tedavisi baskındır. Psikologlar ise bu eğitimi almazlar. Daha çok konuşma üzerinden tedavi uygularlar. Bazı durumlarda bu iki uzman birlikte çalışma yürütebilirler. Bir psikolog danışmanının ilaçla tedavi edilmesini uygun görürse, danışmanını Psikiyatr yönlendirebilmektedir.

Psikiyatrlar da aynı şekilde ilaç tedavisi ile psikoterapi birlikte yürütmek isteyebilir. Bu durumda da Psikiyatrlar danışmanların psikologlara yönlendirebilir. Aldıkları eğitim farklı olsa da bazı durumlarda birlikte çalışarak çok iyi sonuçlar ortaya çıkabilir.

BENZER YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

POPÜLER YAZILAR