Oyun terapisi nedir sorusunun cevabı, psikososyal sorunları teşhis etmek, önlemek veya tedavi etmek için oyunların kullanılmasını içeren bir tür danışmanlık veya psikoterapidir olacaktır. Oyun terapisi en çok çocuklarda kullanılır, ancak yetişkinlerde de kullanılabilir.
Oyun terapisi dışarıdan oyuncaklarla eğlenmekten başka bir şey değilmiş gibi görünüyor. Fakat çoğu insan oyun terapisi önemi gibi konuları bilmiyor. Oyun terapisi uygulaması ise bir takım ruh sağlığı ve davranış bozukluklarının tedavisinde faydalı olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.
Oyun Terapisi Nedir?
Oyun terapisi, çocukların duygusal ve zihinsel sorunlarla baş etmelerine yardımcı olabilecek bir psikoterapi türüdür.
Oyun terapisi, çocukların kendilerini ifade etmek ve çevrede gezinmek için oyunu kullanmalarından yararlanır. Çocuklar, oyun terapisinin birincil yararlanıcılarıdır. Ancak söylediğimiz gibi yetişkinlerde de kullanılabilir. En yaygın olarak üç ila on iki yaş arasındaki çocuklarda kullanılır.
Oyun terapisinin temel amacı, kendini veya duygularını ifade etmekte zorlanan çocukların oyun yoluyla kendilerini ifade etmelerine yardımcı olmaktır.
Bir oyun terapisti, bir kişiyi oyun terapisine, kendilerini özgürce ifade edebilecekleri özgür ve güvenli bir ortamda yönlendirecektir. Oyun terapistleri, resim yapmak, dans etmek ve masa oyunları oynamak gibi bir çocuğun sevebileceği çeşitli aktiviteler kullanır. Diğer aile üyeleri, ebeveynler ve vasilerden oyun terapisti tarafından oyun zamanı etkinliklerine katılmaları istenebilir.

Oyun Terapisi Önemi
Bazı konuları çocuklar için tartışmak zordur çünkü bunu yapacak bilişsel ve dil becerilerinden yoksundurlar.
Oyun terapisi uygulaması, çocukların onları rahatsız eden zorluklarla başa çıkmaları için eğlenceli bir yaklaşım olabilir. Sahneleri canlandırabilir, sorunları çözebilir veya duygularını paylaşan karakterler yaratabilirler.
Oyuncaklar, çocuklar tarafından duygularını ifade etmek için sıklıkla kullanılır. Kuklalar, sevdiği birini kaybetmiş bir genç tarafından, bir arkadaşını özleyen kederli bir figür yaratmak için kullanılabilir.
Kullanılan oyun terapisinin türüne bağlı olarak, terapist bir sorunun çözümüne yardımcı olmak için oyun sırasında çeşitli anlara müdahale edebilir. Oyun terapisti, bir karakterin duyguları üzerinde çalışmasına yardım ederken çocuğu da gözlemleyebilir.
Oyun terapisi önemi bu örneklerle açıklanabilir:
- Eylemlerinden daha sorumlu olurlar
- Empati ve saygı geliştirirler.
- Duyguları sağlıklı bir şekilde tanır ve ifade ederler.
- Kişilerarası yeteneklerini geliştirirler.
- Yeni sosyal yetenekler geliştirirler.
- Problem çözme yeteneklerini geliştirirler.
İnsanlar oyun terapisi önemi ve sağladığı faydaları sıklıkla görmezden gelirler. Endişeli ebeveynler, çocuklarının “sadece oyun oynamanın” yararlarını çoğu zaman fark etmezler. Bununla birlikte, fark etmiş olsanız da olmasanız da, çocuklar bir terapistin yardımı olsun ya da olmasın, oyun yoluyla iletişim kurmak isterler.
Oyun Terapisi Nasıl Uygulanır?
- Çocuklar ve yetişkinler arasında bir iletişim boşluğu vardır. Çocuklar, yaşlarına ve gelişim evrelerine bağlı olarak yetişkinlerin sahip olduğu dil becerilerine sahip değildir. Bir şey hissedebilirler, ancak çoğu zaman bunu bir yetişkine iletemezler veya bunu ifade edebilecekleri güvenilir bir yetişkinleri yoktur.
- Yetişkinler ise çocuğun sözlü ve sözlü olmayan ipuçlarını yanlış okuyabilir veya görmezden gelebilir.
- Çocuklar oyun terapisi uygulaması yoluyla dünyayı ve içindeki yerlerini anlarlar. Aslında en derin duygularını ve içsel duygularını ifade etmekte özgür oldukları yerdir. Ne arayacağınızı biliyorsanız, oyuncaklar sembol gibi davranabilir ve yeni anlamlar kazanabilir.
- Terapist çocuğa çevrelerinde, onların seviyesinde katılır.
- Çocuk, oynarken daha az temkinli ve duygularını açıklamaya daha istekli hale gelebilir. Ancak bu herhangi bir baskı altında değillerse mümkün olacaktır. Bunu kendi hızlarında ve kendi iletişim tarzlarını kullanarak yapmakta özgür olmalıdırlar.
- Oyun terapisi uygulaması terapiste ve çocuğun özel ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterecektir. Terapist, çocuğun oyununu izleyerek başlamak isteyebilir.
- Kapsamlı bir incelemenin ardından terapist, terapötik hedefler belirleyecek, hangi sınırların gerekli olabileceğini belirleyecek ve ilerlemek için bir strateji geliştirecektir.
- Oyun terapistleri, bir çocuğun ebeveyninden ayrıldığında nasıl tepki verdiğine, tek başına nasıl oynadığına ve ebeveyn geri döndüğünde nasıl davrandığına özellikle dikkat eder.
- Bir çocuğun çeşitli oyuncaklarla nasıl ilişki kurduğu ve davranışlarının seanstan seansa nasıl değiştiği çok şey ortaya çıkarabilir. Endişelerini ve korkularını ifade etmek, sakinleştirici bir araç olarak veya sorunları iyileştirmek ve çözmek için oyunu kullanabilirler.
- Bu gözlemler oyun terapistleri tarafından sonraki adımları belirlemek için kullanılır. Her çocuk benzersiz olduğundan, terapi onların özel ihtiyaçlarına göre şekillendirilecektir. Terapi ilerledikçe davranışlar ve hedefler tekrar gözden geçirilebilir.
- Terapist, ebeveynleri, kardeşleri veya diğer aile üyelerini bir noktada oyun terapisine davet edebilir.