Perşembe, Mart 30, 2023
No menu items!
Ana SayfaKaygıNomofobi (Telefonsuz Kalma Korkusu) Nedir?

Nomofobi (Telefonsuz Kalma Korkusu) Nedir?

Telefonlar günlük hayatın tartışılmaz bir parçası haline geldi. Diğer şeylerin yanı sıra sosyal ağ aracı, kişisel düzenleyici, online alışveriş aracı, takvim, çalar saat ve mobil banka olarak kullanılabilirler. Telefonlar tartışılmaz derecede değerli olsa da, bazıları onlara aşırı bağlanmanın bir tür davranışsal bağımlılık olabileceğini savunuyor.

Aslında, nomofobi terimi çok yakın zamanda kişinin telefonu olmadan kalma korkusunu açıklamak için ortaya çıktı. Bu, telefonunuzu yanlış yere koymayı, unutmayı veya kırmayı değil, aynı zamanda cep telefonuyla iletişim kuramamayı da içerir. Her zaman bağlantıda kalmanın her zamankinden daha önemli göründüğü bir dünyada bu giderek artan bir sorun. Birisi telefonunu kaybettiğinde, telefonunun şarjı bittiğinde veya hücresel kapsama alanının olmadığı bir bölgedeyken endişe, korku ve hatta stres veya panik yaşayabilir.

Nomofobi nedir sorusuna kısa bir cevap vermek istersek telefonsuz kalma korkusu diyebiliriz. Ayrıca Nomofobi çoğu zaman bazı uzmanların zihinsel sağlığa ve esenliğe zarar verebileceğini söylediği sorunlu dijital cihaz kullanımının bir işareti olarak yorumlanır.

Nomofobi Nedir?

Telefonunuzu bulamadığınız için hiç endişelendiniz, hatta korktunuz mu? Hücresel bağlantının olmadığı uzak bir yerde mahsur kalmak sizi korkutuyor mu? Eğer öyleyse, nomofobinin bazı belirti ve semptomlarını yaşıyor olabilirsiniz.

Nomofobi terimi, cep telefonu olmaması ve telefonsuz kalma fobisidir. Eskiden yapılan bir araştırmaya deneye göre, 2.100’den fazla yetişkinden oluşan bir örneklemdeki bireylerin %53’ünün nomofobiye sahip olduğu görüldü. İnsanlar telefonlarını yanlış yere koyduğunda, pil ömrü bittiğinde veya hücresel kapsama alanını kaybettiğinde, durum endişe ile karakterize edilir.

Rapora göre, birçok insan telefonlarını kaybetmekten o kadar korkuyor ki, geceleri veya kullanmadıkları zamanlarda bile telefonlarını asla kapatmıyorlar.

Telefonlarını neden hiç kapatmadıkları sorulduğunda, %50’i aile ve arkadaşlarıyla iletişim halinde olmaları gerektiğini, %15’u iş nedeniyle ulaşılabilir olmaları gerektiğini ve %35’i telefonlarını kapatmanın kendilerini endişelendirdiğini belirtti.

Bir şeyi kaçırma korkusu, neden bu kadar çok kişinin başka bir şeyin ortasında olsalar bile bir aramayı veya mesajı cevaplayacağını söylediğini açıklayabilir. Ankete göre, insanlar bir aramayı cevaplamak için günlük rutinlerini kesmeye istekliydiler. Katılımcıların çoğunluğu (%80) telefona, televizyon izlerken cevap vereceğini, %40’ı yemek yerken telefona cevap vereceğini, %18’i ise yatakta başka biriyleyken bile telefona cevap vereceğini belirtmiştir.

Nomofobi (Telefonsuz Kalma Korkusu) Nedir?
Nomofobi (Telefonsuz Kalma Korkusu) Nedir?

Nomofobi Belirtileri

Fobi, belirli bir nesne veya duruma karşı makul olmayan bir korku ile işaretlenmiş bir anksiyete bozukluğudur. Bu durumda Nomofobi nedir sorusunun cevabı, telefonsuz kalma veya cep telefonu kapsama alanından kopma korkusudur.

Nomofobi klinik bir tanı olmasa da, aşağıdaki Nomofobi belirtileri sıklıkla bu korkuyla ilişkilendirilir:

  • Telefonunuzu kapatamamak,
  • Telefonunuzu cevapsız mesajlar, e-postalar veya telefon aramaları için sık sık kontrol etmek,
  • Telefonunuz neredeyse tamamen şarj olmuş olsa bile yine de şarj etmek,
  • Telefonunuzu banyo dahil gittiğiniz her yere götürmek,
  • Telefonunuzun düzenli olarak sizde olup olmadığını kontrol etmek,
  • Bir Wifi veya hücresel veri ağına bağlanamama korkusu halinde olmak,
  • Olabilecek kötü şeyler hakkında endişelenmek ve yardım isteyememek,
  • Online kimliğinden veya varlığından mahrum bırakılma korkusu halinde olmak,
  • Ve bir mobil cihazda zaman geçirmek için planlanan aktivite veya etkinlikleri atlamak yani katılmamak Nomofobi belirtileri arasına girmektedir.

İnsanlarda duygusal ve bilişsel Nomofobi belirtilerine ek olarak fiziksel Nomofobi belirtiler de olabilir. İnsanlar telefonlarıyla bağlantısı kesildiğinde daha hızlı nefes alabilir, daha hızlı kalp atışına sahip olabilir, daha fazla terleyebilir ve titreyebilir. Ayrıca baş dönmesi veya zayıf hissetmeye başlayabilirler. Bu korku belirtileri, ciddi durumlarda panik ataklara yol açabilir.

Nomofobi ve Sosyal Medya

Nomofobi ile birlikte sosyal medya bağımlısı olmak tamamen mümkündür. Bağımlılığın tehlikeleri, özellikle gençler arasında ciddi bir sorun haline geldi.

Tüm gün Facebook, TikTok, Instagram veya Twitter hesaplarınızda gezinmek Nomofobi tarafına giden bir yol olabilir. Hatta günümüzün bir felaketi olarak, en duyarlı olan gençler, bu sorundan en çok etkilenenlerdir.

Sizi hemen telefona ve sosyal medyaya bağlayan pek çok şey var, ancak uzun vadede tamamen işe yaramaz ve tehlikeliler. Aslında birçok insan için kalktıklarında ilk yaptıkları şey telefonlarına ve sosyal medya hesaplarına bakmak oluyor.

Sabah, öğlen, akşam ve hatta gece. Hatta insanlar farkına bile varmadan bağımlı hale geliyor.

Tüm zamanınızı telefonunuzda ve sosyal medya platformunda geçirmek hızla bağımlılık yapabilir. Öyle ki onsuz yaşayamazsınız ve pratikte nomofobi belirtileri gösterirsiniz. Ayrıca günün sonunda kendinizi uzmanlara nomofobi nedir diye sorarken buluyor olabilirsiniz..

Ayrıca bkz: Oyun Terapisi Nedir, Nasıl Uygulanır?

Nomofobi Tedavisi

Nomofobi belirtileri yaşıyorsanız veya cep telefonu kullanımının hayatınızda sorunlara neden olduğuna inanıyorsanız, bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşmak yardımcı olabilir. Nomofobi tedavisi için özel bir teknik olmamasına rağmen, terapistiniz semptomlarınızı hafifletmek için maruz bırakma terapisi, bilişsel-davranışçı terapi veya ikisinin bir kombinasyonunu önerebilir. Bazı durumlarda, doktorunuz anksiyete veya depresyon belirtileriyle başa çıkmanıza yardımcı olması için ilaç da verebilir.

Maruziyet Terapisi(Maruz bırakmayı içeren bir tedavi türüdür)

Maruz kalma terapisi, size endişelerinizle birer birer yüzleşmeyi öğreten davranışsal bir stratejidir. Nomofobiden muzdaripseniz ve Nomofobi tedavisi olmak istiyorsanız yavaş yavaş telefonsuz yaşamaya alışacaksınız. Küçük bir şey yaparak (telefonunuzu belirli bir süre başka bir odada bırakmak gibi) başlayabilir ve yavaş yavaş onsuz daha uzun sürelere (markete giderken evde bırakmak gibi) devam edebilirsiniz.

Bilişsel-Davranışçı Terapi

Bilişsel-davranışçı terapi, olumsuz ve mantıksız düşünce süreçlerini ele alarak uyumsuz davranışları ve Nomofobiyi tedavi etme yöntemidir. Terapistiniz bu düşünce kalıplarını tanımanıza ve onları daha gerçekçi ve mantıklı olanlarla değiştirmenize yardımcı olacaktır.

Örneğin, birkaç dakikada bir telefonunuzu mesajlar için kontrol etmezseniz önemli bir şeyi kaçıracağınızdan endişelenmek yerine, Bilişsel-Davranışçı Terapi, size uzun zaman aralıklarıyla telefonunuzu kontrol ettiğiniz sürece hiçbir şeyi kaçırmayacağınızı hatırlatacaktır.

İlaçlar

Nomofobi tedavisi için onaylı bir ilaç bulunmamakla birlikte, doktorunuz veya psikiyatristiniz bazı semptomlarınızı hafifletmek için anti-anksiyete veya antidepresan ilaçlar reçete edebilir.

BENZER YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

POPÜLER YAZILAR