Halk arasında melankoli olarak bilinen melankolik depresyon, bir tür depresyondur. Bu depresyon türü, depresyonu olan kişilerin %15 ila %30’unu etkiler.
Melankolik depresyon belirtileri, diğer depresyon türlerinden daha şiddetli semptomlarla kendini gösterebilir. Tedavisinin diğer depresyon türlerinden daha zor olması da mümkündür. Ancak, bir ruh sağlığı uzmanının yardımıyla melankolik depresyon belirtileri etkilerini yönetmeyi öğrenebilirsiniz.
Yazı Başlıkları
Melankolik Depresyon Nedir?
Melankolik depresyon, melankoli ile karakterize bir tür majör depresif bozukluktur. Melankolinin şu anda majör depresif hastalığın bir alt türü olan majör depresif bozukluğunun ayırt edici bir özelliği olduğu düşünülmektedir.
Melonkolik depresyon belirtileri arasında olan, uzun süre devam eden umutsuzluk ve mutsuzluk duygularıyla kendini gösteren ciddi bir ruh sağlığı bozukluğunu işaret ediyor olabilir. İş, okul ve ilişkiler, durumun etkili olabileceği alanlardan sadece birkaçıdır. Ayrıca ruh hali ve davranışın yanı sıra yeme ve uyku gibi fiziksel işlevler üzerinde de etkisi olabilir. Majör depresif bozukluğu olan kişiler sıklıkla daha önce tercih edilen etkinliklere olan ilgilerini kaybederler ve günü normal geçirmekte güçlük çekerler. Ayrıca bazen hayatın yaşamaya değmediğini de hissedebilirler.
Majör depresif bozukluk semptomları kişiden kişiye derece ve çeşitlilik açısından büyük farklılıklar gösterir. Bazı kişilerde klasik MDB semptomları görülürken, diğerleri melankoli ve katatoni gibi ek sendromlar geliştirir. Semptomların çoğu, ilaç tedavisinin yanı sıra konuşma terapisini de içerebilen melankolik depresyon tedavisi ile kontrol edilebilir.
Melankolik Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Majör depresif bozukluk semptomları, aşağıdakiler dahil, melankolik depresyondan muzdarip olanlar tarafından deneyimlenebilir:
- Uzun zamandır yoğun bir üzüntü yaşıyorsanız,
- Önceden zevkli gelen aktivitelere ilgi eksikliği oluştuysa,
- Tükenme hissi veya enerji eksikliği varsa,
- Çok fazla veya çok az yemek yiyorsanız,
- Çok fazla veya çok az uyku uyuyorsanız,
- Vücut hareketlerinizdeki farklılıkları anlıyorsanız,
- Konsantre olmakta zorlanıyorsanız,
- Ölüm veya intiharı düşünüyorsanız,
- İntihar girişiminiz varsa,
Ayrıca majör depresif bozukluğunun melankoli semptomlarını da yaşayabilirler, örneğin:
- Kişinin günlük aktivitelerinin tamamında veya çoğunda zevk eksikliği,
- İyi haberlere ve olaylara tepki eksikliği,
- Derin değersizlik duygusu,
- Uyku bozuklukları,
- Önemli ölçüde kilo kaybı,
- Devam eden aşırı veya uygunsuz bir suçluluk duygusu,
- Melankolik özellikler, düzenli olarak şiddetli majör depresif bozukluk semptomları olanlarda daha yaygındır.

Melankolik Depresyon Tedavisi
Melankolik depresyon tedavisi konusu biraz kafa karıştırıcı olabilir fakat derin bir analiz sonrası fazlasıyla bilgili olabileceğiniz bir konudur.
Seçici serotonin geri alım inhibitörleri gibi daha yeni antidepresanlar, Melankolik depresyon tedavisi için sıklıkla kullanılır.
Fluoksetin, sitalopram ve paroksetin gibi iyi bilinen ilaçlar bunlar arasındadır. Trisiklik antidepresanlar veya monoamin oksidaz inhibitörleri gibi daha eski antidepresanlar ve venlafaksin gibi serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörleri, melankolik semptomları olan birçok kişiye yardımcı olabilir.
Bu ilaçlar, beyinde serotonin ve norepinefrinin parçalanmasını önleyerek çalışır ve bu”iyi hissettiren nörotransmiterlerin seviyelerinin artmasına neden olur.
Melankoli özellikleri olan kişiler, melankolik depresyon tedavisi için ilaç tedavisine ek olarak sıklıkla konuşma terapisi ile de tedavi edilir. Çoğu durumda, bu iki tedavi yöntemini birleştirmek, her bir yaklaşımın tek başına uygulanmasından daha faydalı olabilmektedir. Konuşma terapisi, semptomları ve ilgili zorlukları tartışmak için bir terapistle düzenli olarak yapılan görüşmelerdir.
Melankolik depresyon hastalığı olan bireylere şunları nasıl yapacakları konusunda talimat verebilir:
- Bir kriz veya diğer stresli durum karşısında olumsuz fikir ve davranışları olumlu, sağlıklı olanlarla değiştirmek,
- İletişim yeteneklerini ciddi bir biçimde artırmak,
- Engelleri aşmak ve sorunları çözmek,
- Benzer bir şekilde, grup terapisi, deneyimlerinizi ilişki kurabilen bireylerle iletmenize izin vererek, yaşamınızda bir memnuniyet ve kontrol duygusunu geri kazanmanıza yardımcı olabilir.
Melankoli yönleri olan şiddetli vakalarda, semptomları azaltmaya yardımcı olmak için elektrokonvülsif tedavi tercih edilebilir. Kafaya elektrotların takılması, beyne elektrik uyarılarının gönderilmesine neden olarak küçük bir nöbete neden olabilir. Elektrokonvülsif terapi artık duygudurum bozuklukları ve akıl hastalıkları için güvenli ve etkili bir tedavi olarak yaygın olarak kabul edilse de, hala kötü ve acımasız bir damgası vardır. Sonuç olarak, melankoli depresyon tedavisi için birincil tedavi olarak kullanılmamalıdır. Bununla birlikte, melankoli yönleri olanlar için ilaç, konuşma terapisi ve Elektrokonvülsif terapisinin bir kombinasyonu kesin olmamakla birlikte en etkili tedavi olabilir.