Cuma, Mart 31, 2023
No menu items!
Ana SayfaKaygıKaygı Bozukluğu Nedir? Kaygı Bozukluğu Türleri

Kaygı Bozukluğu Nedir? Kaygı Bozukluğu Türleri

Kaygı bozuklukları bir akıl hastalığı kategorisidir. Endişeli olduğunuz bir günü atlatmak zordur. Kaygı bozukluğu belirtileri, endişe, panik ve korku hislerinin yanı sıra terleme ve hızlı kalp atışını içerir. İlaç tedavisi ve bilişsel davranışçı terapi, tedavi için iki seçenektir. Fakat elbette doktorunuz sizin için doğru olan bir tedavi planı oluşturabilir.

Kaygı Bozukluğu Nedir?

Anksiyete bozukluğu bir tür zihinsel sağlık sorunudur. Kaygı durumunuz varsa, belirli öğelere ve koşullara tepki olarak korku ve panik yaşayabilirsiniz. Ayrıca kalp çarpıntısı veya terleme gibi fiziksel kaygı bozukluğu belirtileri de fark edebilirsiniz.

Biraz endişe yaşamak doğaldır. İş yerinde bir problemle uğraşmak zorundaysanız, bir mülakata gidiyorsanız, bir sınava giriyorsanız veya önemli bir karar alıyorsanız, kendinizi endişeli veya gergin hissedebilirsiniz. Öte yandan kaygı iyi olabilir. Örneğin kaygı, zararlı koşulları tanımamıza ve dikkatimizi odaklamamıza yardımcı olarak güvende kalmamızı sağlar.

Anksiyete bozukluğu ise zaman zaman yaşayabileceğiniz normal endişe ve korkunun ötesine geçer. Anksiyete bozuklukları şu durumlarda ortaya çıkar:

Kaygı, çalışmanızı zorlaştırır.

Bir şey duygularınızı kışkırttığında, sıklıkla aşırı tepki verirsiniz.

Olaylara nasıl tepki vereceğiniz üzerinde çok az kontrolünüz olur.

Anksiyete bozukluğu günü zorlaştırabilir. Anksiyete sorunları çeşitli yöntemlerle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

Kaygı Bozukluğu Nedir? Kaygı Bozukluğu Türleri
Kaygı Bozukluğu Nedir? Kaygı Bozukluğu Türleri

Kaygı Bozukluğu Belirtileri

Kaygı bozukluğu belirtileri türüne göre farklılık gösterir. kaygı bozukluğu belirtileri genel olarak şunları içerir:

Fiziksel belirtiler

Soğuk veya terli eller.

Kuru bir ağız.

Kalp çarpıntısı.

Mide bulantısı.

El ve ayak uyuşması.

Kaslarda gerginlik.

Solunum Problemleri.

Zihinsel belirtiler

Panik, korku ve huzursuzluk.

Kabuslar.

Sıkıcı olayların tekrarlayan anıları.

Kontrol edilemeyen ve saplantılı düşünceler.

Davranışsal belirtiler

Sakin ve sabit kalamama.

Uyku problemleri.

Herhangi bir fiziksel hastalık belirtisi bulunamazsa, doktorunuz sizi bir psikiyatriste veya psikoloğa tavsiye edebilir. Bu uzmanlar akıl hastalıklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmıştır. Anksiyete bozukluğu sorununuz olup olmadığını belirlemek için özel olarak hazırlanmış görüşme ve değerlendirme araçlarını kullanabilirler.

Kaygı Bozukluğu Türleri

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyete bozukluğu , günlük aktiviteleri bozan kalıcı ve aşırı endişe ile karakterizedir. Bu sürekli stres ve gerginliğe, huzursuzluk, gergin hissetme veya çabuk yorulma, konsantrasyon güçlüğü, kas sertliği veya uyku sorunları gibi fiziksel belirtiler eşlik edebilir. Genellikle, aile sağlığı gibi sıradan şeyler veya ev işleri, araba bakımı ve randevular gibi küçük sorunlar hakkında endişeler yaygındır.

Panik Bozukluğu

Fiziksel ve psikolojik ıstırabın baskın bir bileşimi olan tekrarlayan panik ataklar, panik bozukluğunun en yaygın belirtisidir. Bu semptomların birçoğu bir saldırı sırasında birlikte ortaya çıkar:

Çarpıntı, kalp çarpıntısı veya hızlı kalp atışı

Terlemek

Titremek

Boğulma veya nefes darlığı hissi

Göğüste ağrı

Baş dönmesi

Uyuşma

Sıcak basması

Mide bulantısı veya mide ağrıları

Kontrolü bırakma korkusu

Ölüm korkusu

Agorafobi

Agorafobi, kaçmanın zor veya utanç verici olduğu veya kaygı bozukluğu belirtileri ortaya çıktığında desteğin bulunmadığı ortamlarda bulunma korkusudur. Korku, olayla orantısızdır ve altı ay veya daha uzun sürer. Ayrıca işlevsel sorunlara neden olur. Agorafobisi olan bir kişi aşağıdaki durumlardan en az ikisinde korkar:

Toplu taşıma kullanmak

Açık alanlar bulunmak

Kapalı alanlarda olmak

Kalabalık olmak veya sıraya girmek

Evin dışında yalnız olmak

Kişi karşılaşmadan aktif olarak kaçınır, yardıma ihtiyaç duyar veya şiddetli korku ya da kaygı yaşar. Tedavi edilmezse agorafobi, kişinin evden çıkamayacağı noktaya kadar ilerleyebilir. Bir kişiye agorafobi teşhisi ancak korkuları aşırı derecede rahatsız ediciyse veya günlük aktivitelerini önemli ölçüde etkiliyorsa konulabilir.

Sosyal Durumlarda Kaygı Bozukluğu

Sosyal karşılaşmalarda, sosyal anksiyete bozukluğu olan bir kişi, utanma, aşağılanma, reddedilme veya aşağılanma konusunda önemli bir endişe ve rahatsızlık yaşar. Bu hastalığı olan kişiler ya bu durumdan kaçınmaya çalışırlar ya da büyük bir endişeyle bu duruma katlanırlar. Topluluk önünde konuşma, yeni insanlarla tanışma veya topluluk içinde yeme/içme konusundaki aşırı korku yaygın örneklerdendir.

Ayrılık Kaygısı Bozukluğu

Ayrılık kaygısı bozukluğu, kişinin kendini adadığı kişilerden ayrılma konusunda aşırı bir endişe ya da kaygı duyması ile karakterizedir. Bu duygu kişinin yaşıyla orantısızdır, uzun sürer ve günlük işleyişi bozar. Ayrılık kaygısı bozukluğu olan bir kişi sürekli olarak kendisine en yakın olan kişiyi kaybetme endişesi duyabilir, evden çıkmakta tereddütlü veya isteksiz olabilir. Fiziksel sıkıntı belirtileri genellikle çocuklukta ortaya çıkar, ancak olgunlukta da devam edebilir.

BENZER YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

POPÜLER YAZILAR