Perşembe, Mart 30, 2023
No menu items!
Ana SayfaÇocukErken Ergenlik Sebepleri | Erken Ergenlik Zararlı Mıdır?

Erken Ergenlik Sebepleri | Erken Ergenlik Zararlı Mıdır?

Çeşitli nedenlere dayandırabilen durumlardan biri olan erken ergenlik, günümüz yaşamında ailelerin en sık karşılaştıkları durumlardan biri olarak değerlendirilmektedir. Ergenlik dönemi gelişimin en hızlı olduğu ve çocuğun yetişkinliğe geçişinde gerek davranış değişiklikleri, gerekse de fiziksel değişiklikler gösterdikleri durumlardan bir tanesidir. Bu dönemin beklenenden önce başlaması, ebeveynlerin “erken ergenlik nedir? erken ergenlik zararlı mıdır?” sorularına yanıt aramalarına neden olmuştur. Ergenlik döneminde meydana gelen olayların çok erken yaşlarda görülmesi, ailelerin korkmasına sebebiyet vermektedir.

Ergenlik dönemi kişiden kişiye değişmekle birlikte, genellikle 8-13 yaş döneminde başlamaktadır. Kız çocuklarında 8 yaş itibariyle göğüsler gelişmeye ve kıllanmalar oluşmaya başlamaktadır. En erken 10 yaşında beklenen regl dönemi, en geç 13 yaşında başlamaktadır. 13 yaşından sonra başlaması geç ergenlik olarak adlandırılırken, 10 yaşından önce başlaması da erken ergenliktir. Yine kişiden kişiye değişmekle birlikte, erkeklerin 9 yaşından önce ergenliğe girmeleri erken ergenlik olarak kabul edilir. Ailelerin hormonal bozukluklar oluşabileceğine dair korkuları gün yüzüne gelir ve çocuklarında gelişimsel bir bozukluk olabileceğine dair düşünceleri artar. Pek çok nedeni olabilen bu durumun, çocuğun psikolojisine olan etkileri de mevcuttur.

Erken Ergenlik Sebepleri | Erken Ergenlik Zararlı Mıdır?
Erken Ergenlik Sebepleri | Erken Ergenlik Zararlı Mıdır?

Erken Ergenlik Nedir?

Erken ergenlik nedir çocuğun beklenen zamandan daha önce ergenlik belirtileri göstermesini içeren bir süreçtir. Coğrafi etkenler, genetik yapı, obezite, çevresel etkenler ve obezite gibi durumlar bu durumun oluşmasına neden olabilir. Nadir de olsa çeşitli tümörlerin oluşumu ve merkezi sinir sistemi rahatsızlıkları da erken ergenliğe neden olabilmektedir. Yaş ne kadar erkense, çocuğun erken ergenliğe girme nedeni o kadar hastalıklar ile ilişkilendirilebilir. En yaygın nedeninin obezite ve yanlış beslenme olduğunun altını çizmek gerekir.

Erken ergenlik dönemi, kızların erken yaşta adet görmesi, erkeklerin ise erken yaşta testislerinin büyümesi ile meydana gelmektedir. Her zaman korkulacak bir durum oluşturmayacağı gibi, tedavisi de mümkün olabilen bir durumdur. Çocukların erken ergenlik yaşamaları, psikolojik olarak zorlanmalarına da neden olabilir. Bazen erken ergenlik psikolojik nedenler dolayısıyla da ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla gereken fiziksel tedavi sürecinin ardından, çocuğun bir psikolog ya da psikiyatri uzmanına getirilmesinin büyük fayda sağlayacağı unutulmamalıdır.

Erken Ergenlik Zararlı Mıdır?

Erken ergenlik çeşitli sorunlara neden olabilen ancak doğru tedavi alındığında bir sorun açığa çıkarmayan bir durumdur. Erken ergenlik çocukların hızlı kemik gelişimi dolayısıyla aşırı uzun olabilmesine ya da kısa kalabilmesine neden olabilen bir sorundur. Ayrıca çocukların davranış ve psikolojik olarak ergenliğe hazır olmadıkları bir yaşta açığa çıkması, çeşitli zorlukları beraberinde getirebilir. Erken Ergenlik Zararlı Mıdır Çocuk arkadaşlarıyla kendini kıyaslayıp, neden diğerlerinden farklı olduğunu sorgulayabilir. Ayrıca hazır olmadıkları bu gelişim süreci, onlar için zorlayıcı olup psikolojik dengelerinin bozulmasına, agresifleşmelerine ve aileyle iletişimin zayıflayıp, kavgaların artmasına da neden olabilen bir süreçtir.

Erken ergenliğin altında yatan sebep eğer bir tümör, kist ya da farklı bir fiziksel rahatsızlık dolayısıyla oluşmuşsa, ilk etapta bu rahatsızlığın çözülmesi üzere tedavi uygulanır. Daha sonra çeşitli enjeksiyonlar ile hormonal düzendeki ilerlemeler geçici süreliğine durdurulur ancak bu esnada çocuğa ya da gelişim sürecine zarar verecek bir tedavi uygulanmaz. Son olarak çocuğun psikolojik olarak bu durumdan olumsuz etkilenmemesi adına, kişilerin bir uzmandan yardım almalarında fayda olacaktır. Bu dönemde meydana gelen travmaların bütün hayatı yakından ilgilendirdiği unutulmamalıdır. Çocuğun herhangi bir travmadan bu süreci atlatabilmesi adına, uzman desteği önemlidir. Ayrıca travma çeşitli durumlarla desteklenmemiş olacağından tedavi süresi de daha kısa olacaktır. Kişilerin fiziksel tedaviye olduğu kadar, psikolojik müdahaleye de önem göstermeleri gerekmektedir.

BENZER YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

POPÜLER YAZILAR