Perşembe, Mart 30, 2023
No menu items!
Ana SayfaTerapiEMDR Terapi Nedir? Nasıl Uygulanır?

EMDR Terapi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Göz hareketleriyle yeniden işleme ve duyarsızlaştırma emdr terapi nedir (EMDR), kişilerin daha önceden yaşadıkları olaylar ile alakalı psikolojik stresle başa çıkmasına yardımcı olan bir tür psikoterapidir.

Travmatik ve acı veren anılar tam olarak işlenmediğinde, tekniğin altında yatan önermeye göre travma sonrası stres bozukluğuna yol açabilirler. Sonra görüntüler, sesler, cümleler veya kokular onları tetiklediğinde, o işlenmemiş anıları yeniden deneyimlersiniz.

Travma sonrası stres bozukluğu, bu yeniden deneyimlemenin bir sonucu olarak duygusal ıstırap ve diğer semptomlarla karakterizedir.

EMDR Terapi Nedir?

EMDR, anıların beyinde depolanma şeklini değiştirerek travma semptomlarını hafifletmeye çalışır. Özetle EMDR terapi nedir sorusunun cevabı, bir EMDR terapistinin, travmatik veya tetikleyici durumları artık size acı vermeyene kadar küçük parçalar halinde hatırladığınızda, bir dizi ikili (yan yana) göz hareketi boyunca size rehberlik etmesidir.

EMDR başlangıçta travmayı tedavi etmek için geliştirilmiş olsa da, diğer zihinsel sağlık sorunlarının, özellikle geçmiş travmalarla bağlantılı olanların tedavisinde de yararlı olabilir.

Korkunç bir olayı hatırlarken gözlerinizi hareket ettirmenin onu unutmanıza yardımcı olabileceği fikrinden şüphe duyabilirsiniz.

Bilim adamları yöntemin neden işe yaradığından emin değilken, diğerleri bunun, acı veren durumları hatırlamanın, onlara tam olarak dikkat etmediğinizde duygusal olarak daha az rahatsız edici olduğuna inanıyor.

Başka bir deyişle, EMDR’nin iki taraflı uyarımı, acı veren hatıralara ve istenmeyen düşüncelere erişirken size odaklanmanız gereken bir şey sağlar.

Bu, anılarınızın yoğunluğunu azaltır ve duygularınız tarafından boğulmadan onu analiz etmenize olanak tanır.

EMDR Terapi Nedir? Nasıl Uygulanır?
EMDR Terapi Nedir? Nasıl Uygulanır?

EMDR Terapi Kimlere Uygulanmaktadır?

EMDR genellikle çok sayıda travmatik hatırayla uğraşan kişilere tavsiye edilir. Travmanız hakkında başkalarıyla, hatta terapistlerle bile iletişim kurmakta zorlanıyorsanız, bunu çok faydalı bulabilirsiniz.

EMDR’nin çeşitli akıl sağlığı sorunları için yararlı olduğuna dair çok az kanıt olmasına rağmen, aşağıdaki bazı akıl sağlığı hastalıklarını tedavi etmek için tedavi önerebilir:

  • Depresyon,
  • Endişe,
  • Anksiyete atakları,
  • Düzensiz beslenme,
  • Madde bağımlılığı,

2017’de yayınlanan sistematik güvenilir araştırmalara göre, EMDR, travma öyküsü ve aşağıdaki gibi belirli koşullara sahip kişiler için de faydalı olabilir:

  • Bipolar bozukluk,
  • Psikoz,

EMDR, çoğunlukla çeşitli zihinsel sağlık sorunları için güvenli bir çözüm gibi görünmektedir, ancak gelecekteki çalışmalar, etkinliğine dair daha kesin kanıtlar sağlayabilir.

EMDR Terapi Aşamaları Nedir?

EMDR terapisi sekiz aşamaya bölündüğünden, birkaç seansa katılmanız gerekebilir. Tedavi normalde 6 ila 12 seans sürer, ancak daha fazla seans gerekebilir.

EMDR terapi aşamaları nedir diye merak edenler aşağıda liste halinde bulabilir.

Aşama 1: Tedavi Planlaması

Terapi sürecinde nerede olduğunuz hakkında daha iyi bir fikre sahip olmak için terapistiniz semptomlarınızı ve tıbbi geçmişinizi gözden geçirecektir.

Değerlendirmenin bu bölümü aynı zamanda deneyiminizin kısa bir tartışmasını ve ele alınması gereken olası anıların belirlenmesini de içerir.

Aşama 2: Hazırlık

Terapistiniz, uğraştığınız duygusal veya psikolojik stresin yanı sıra tedavi sırasında ortaya çıkabilecek hoş olmayan duyguları yönetmenize ve bunlarla başa çıkmanıza yardımcı olacak çeşitli beceriler öğretecektir. Buna kaynak bulma denir.

Örneğin, derin nefes alma ve farkındalık egzersizleri gibi stres yönetimi becerilerini öğrenebilirsiniz.

Aşama 3: Değerlendirme

EMDR tedavisinin üçüncü aşaması sırasında, terapistiniz, odaklanacağınız belirli bir anıyı ve bu belleğin önemli özelliklerini seçmenize yardımcı olacaktır,

Örneğin:

  • Rahatsız edici duygular veya bedensel duyumlar,
  • Rahatsız edici fikirler veya resimler,
  • EMDR terapi aşamalarının 3. Aşamasına(Değerlendirme) örnek gösterilebilir.

Aşama 4-7: Tedavi

Terapistiniz daha sonra tanımlanan anıları ele almak için EMDR tedavi prosedürlerini kullanacaktır. Bunun için dört adım var:

Duyarsızlaştırma

Dikkatiniz o kötü düşünceye, hatıraya veya görüntüye çekilecektir. Aynı anda, hassas göz hareketleri, dokunma, işitsel tonlar veya yanıp sönen ışıklar gibi ikili stimülasyon yoluyla yönlendirileceksiniz. O zaman zihninizin dolaşmasına izin verecek ve kendi kendine ortaya çıkan düşünce veya duygulara dikkat edeceksiniz. Terapistiniz, siz bu fikirleri tanımladıktan sonra artık istenmeyen duygulara neden olmuyorsa, o korkunç anıya yeniden odaklanmanızı veya başka bir anıya geçmenizi isteyebilir.

Kurulum

  1. aşamada tanıdığınız hoş olmayan resmi değiştirmek için, iyi bir imaj kuracaksınız.

Tüm vücudun Taranması

Terapistiniz, hedeflenen hafızanın hoş olmayan herhangi bir fiziksel rahatsızlığa veya duyuma neden olup olmadığını soracaktır. Durum buysa, sizi başka bir tedavi turundan geçirirler.

Kapatma

Terapistiniz her seanstan sonra ilerlemenizi gözden geçirecek ve kazanımlarınızı korumanıza yardımcı olacak rahatlama yöntemleri ve diğer başa çıkma becerileri önerecektir.

Aşama 8: Yeniden Değerlendirme

Terapistiniz, bir sonraki seansta başlayan yeniden değerlendirme aşamasında, önceki seansta ele aldığınız anıları ve duyguları sorgulayacaktır.

Bu anılar sizi rahatsız etmeye devam ederse, onları hedef almaya devam edebilirler. Eğer rahatsız etmiyorsa, muhtemelen size yeni hedefler aramanızı tavsiye edeceklerdir.

BENZER YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

POPÜLER YAZILAR