Cuma, Mart 31, 2023
No menu items!
Ana SayfaGenelDissosiyatif Kimlik Bozukluğu Nedir? Tedavisi Nedir?

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Nedir? Tedavisi Nedir?

Dissosiyatif kimlik bozukluğu nedir sorusunun cevabı, kişilerin iki veya daha fazla farklı kişiliğe sahip olduğu bir akıl sağlığı hastalığıdır olacaktır. Farklı zamanlarda, bu kimlikler bir kişinin davranışını kontrol eder. Dissosiyatif kimlik bozukluğu, eskiden çoklu kişilik bozukluğu olarak bilinirdi. Çoklu kişilik bozukluğu bellek gecikmelerine ve diğer sorunlara neden olabilir. Dissosiyatif kimlik bozukluğu olan kişiler, semptomlarını yönetmelerine yardımcı olmak için çeşitli dissosiyatif kimlik bozukluğu tedavileri olmak üzere kısaca psikoterapilerden yararlanabilir.

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Nedir?

Dissosiyatif kimlik bozukluğu bir psikiyatrik hastalıktır. Dissosiyatif kimlik bozukluğu hastalarının iki veya daha fazla farklı kimliği vardır. Bu kişilikler, farklı zamanlarda eylemleri üzerinde çeşitli kontrol seviyelerine sahiptir. Her kimliğin kendi geçmişi, özellikleri, tercihleri ​​ve hoşlanmadıkları vardır. Dissosiyatif kimlik bozukluğu, halüsinasyonların yanı sıra hafıza kayıplarına da neden olabilir. Bir şeyin gerçek olmadığı halde gerçek olduğu inancı çoklu kişilik bozukluğu hastalarında yaygın bir şekilde görünür.

Çoklu kişilik bozukluğu veya bölünmüş kişilik bozukluğu, bir zamanlar dissosiyatif kimlik bozukluğunu tanımlamak için kullanılan terimlerdi.

Dissosiyatif kimlik bozukluğu, birkaç dissosiyatif bozukluktan biridir. Gerçekle bağlantı kurma yeteneği bu hastalıklardan zarar görür. Aşağıdakiler dissosiyatif bozuklukların örnekleridir:

Derealizasyon bozukluğu olarak da bilinen duyarsızlaşma bozukluğu, kişinin davranışından kopukluk hissi ile karakterizedir.

Dissosiyatif amnezi, kendinizle ilgili ayrıntıları hatırlamakta zorlandığınız bir durumdur.

Dissosiyatif kimlik bozukluğu son derece nadir bir durumdur. Dünya nüfusunun %0.02 ila %1’i hastalıktan etkilenir. Fakat her yaşta herkesi vurabilir. Dissosiyatif kimlik bozukluğu kadınlarda erkeklerden daha yaygındır.

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Nedir? Tedavisi Nedir?
Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Nedir? Tedavisi Nedir?

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Belirtileri

Sahip olduğunuz dissosiyatif bozukluğun türüne bağlı olarak, aşağıdaki belirti ve semptomlarla karşılaşabilirsiniz:

  • Belirli zaman dilimleri, olaylar, kişiler ve kişisel bilgiler hafızada kaybolur.
  • Kendinizden ve hislerinizden kopma hissi yaşarsınız.
  • Çevrenizdeki insanlara ve şeylere dair çarpık ve gerçeküstü bir algınız olur.
  • Karışık bir benlik duygusu taşırsınız.
  • İlişkilerinizde, işinizde veya hayatınızın diğer hayati yönlerinde önemli sıkıntılar veya stres yaşarsınız.
  • Duygusal veya profesyonel stresle etkili bir şekilde başa çıkamama sorununuz olur.
  • Depresyon, kaygı ve intihar düşünceleri ve davranışları akıl sağlığı sorunlarına örnek olabilir.

Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayınlanan Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı üç temel dissosiyatif bozukluğu tanımlar:

  • Dissosiyatif amnezi, iki veya daha fazla kişinin tipik unutkanlıktan daha şiddetli olan ve tıbbi bir durumla açıklanamayan hafıza kaybının ana semptom olmasıyla ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Özellikle zor bir dönemde olduysa, kendinizle, olaylarla veya hayatınızdaki insanlarla ilgili ayrıntıları hatırlayamazsınız. Bu hastalık, şiddetli savaş gibi belirli bir zaman çerçevesindeki olaylara lokalize olabilir veya daha nadir görülen tam hafıza kaybı olabilir. Zaman zaman seyahat etmeyi veya hayatınızdan uzaklaşmayı gerektirebilir. Genellikle aniden ortaya çıkar ve dakikalar, saatler veya nadiren aylar veya yıllar sürebilir.
  • Dissosiyatif kimlik bozukluğu, bir tür dissosiyatif kimlik bozukluğudur Eskiden çoklu kişilik bozukluğu olarak bilinen bu hastalık, kimliklerin değişmesi ile kendini gösterir. Kafanızın içinde konuşan veya yaşayan iki veya daha fazla kişinin varlığını ve diğer kişilikler tarafından ele geçirilme hissini hissedebilirsiniz. Her kimliğin kendi adı, kişisel geçmişi ve bariz ses, cinsiyet, tavırlar gibi özellikleri ve hatta gözlük gerekliliği gibi fiziksel özellikleri olabilir. Bir kimliğin diğerleriyle nasıl tanıştığı konusunda da farklılıklar vardır.
  • Duyarsızlaşma-derealizasyon sendromu, bir tür duyarsızlaşma hastalığıdır. Bu, bir film izliyormuş ve eylemlerinizi, duygularınızı, fikirlerinizi ve benliğinizi uzaktan gözlemlermiş gibi, devam eden veya epizodik bir kopma veya kendiniz dışında olma deneyimi ile karakterize edilir. Çevrenizdeki diğer insanlar ve nesneler bağlantısız, sisli veya rüya gibi görünebilir; zaman yavaşlamış veya hızlanmış gibi görünebilir; ve dünya gerçeküstü görünebilir. Duyarsızlaşma, derealizasyon veya her ikisi birden olabilir. Oldukça üzücü olabilen semptomlar sadece birkaç dakika sürebilir veya benliğinizde kalabilir.

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Tedavisi

Dissosiyatif kimlik bozukluğu tedavileri için tedavinin etkinliği konusunda herhangi bir araştırma yapılmamıştır. Dissosiyatif kimlik bozukluğu tedavileri alternatiflerini belirlemek için araştırma değil vaka çalışmaları kullanılır. Genel olarak Dissosiyatif kimlik bozukluğu tedavileri uzun sürebilir. Olasılıklar arasında şunlar yer alır:

  • Güvenli bir ortam ve doktorlar, kişinin kendini güvende ve rahat hissetmesini sağlamayı amaçlayacaktır, bu da belirli dissosiyatif bozukluk hastalarında hafızayı hatırlamayı tetikleyebilir.
  • Psikiyatrik ilaçlar.
  • Hipnoz, dissosiyatif bozukluklar için tartışmalı bir tedavidir, ancak bastırılmış anıların geri kazanılmasına yardımcı olabilir.
  • Psikoterapi, yaygın olarak konuşma terapisi veya danışmanlık olarak bilinir. Uzun süreli bir tedavi seçeneğidir. Bilişsel terapi ve psikanaliz buna örnektir.
  • Stres, semptomlara neden olabileceğinden, stres yönetimi önemlidir.
BENZER YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

POPÜLER YAZILAR